Jessica Harrison ‘Painted Ladies’

by Kate Moore Composer

10 June 2020 | Amsterdam | Observations

De onderwerp ‘Tattoeages” heeft me herinneerd aan en prachtig kunstenaar uit Scotland die heet Jessica Harrison. Ze maakt sculpturen van oude porseleinen Royal Doultan meisjes met lange jurken en perfect haar. Met hun kwetsbare gezichten en porselein handen, heeft Jessica over hun witte armen, ruggen, nekken en soms gezichten getekend: piepklein klassiek tattoeages zoals een hart met een pijl, scheepsanker, de woorden “Moeder”, rozen, vogeltjes en meer. De titel van haar
collectie is “Painted Ladies” genoemd en is een grappig contradictie
tussen delicaat en rauw, en een ouderwets en conservatief concept over
een perfect vrouw. De porseleinen meisjes hebben ontsnapt en zijn
rebellen, losse op de straat, een soort kunst-versie van de Russisch
girlband activisten “Pussy  riot”. De werk is echt grappig, maar ook
echt vaardig omdat de tattoeages zijn getekend met extreme perfectie
en het is echt een moeilijk techniek in glazuur. Zij heeft meer in haar collectie van porseleinen meisjes, ook met Royal Doultan beeldjes. Vooral, haar vrouwen die zijn een beetje afgebroken. Porselein is echt een mooie materiaal te gebruiken omdat het erg perfect is, fijn en delicaat, maar ook extreem fragiel. De meisjes lijkt zich zacht als kleine engelen, maar ze zijn echt steen, koud zonder leven en gemakkelijk te breken. Als de beeldjes breek, Jessica heeft ingewanden toegevoegd met rode bloed over witte porselein morsen en we kunnen de meisjes botten, schedels, harten en darmen zien. Het is vreselijk maar ook hilarisch. Door haar kunst
heeft ze ook een verklaring gemaakt waarin, met fijne techniek van
porselein, heeft ze iets verboden gedaan met dit speciaal materiaal.
Ze neemt de hoog kunst van de ideealisme van de hogere klasse en ze
heeft aangesloten het met de straat kunst van de tattoeages met hoge
en lage kunst samen.

http://www.jessicaharrison.co.uk/page12.htm